Uzdraví všetkých, ktorí majú náročnú a ťažkú prácu: Toto je liek, ktorý nič nestojí, no väčšina z nás ho potrebuje

Zdroj: thinkstockphotos.com

Nedávne štúdie ukázali, aké dôležité a najmä prospešné je pre človeka užiť si istý čas v obyčajnom tichu. Ticho je totiž fantastický liek, ktorý obnovuje nervový systém, pomáha udržiavať energiu a vytvoriť podmienky, v ktorých sa vaša myseľ lepšie adaptuje a lepšie reaguje na prostredie, ktoré nás obklopuje – napríklad aj v práci. Dobré nápady a kvalitná práca si totiž vyžadujú niečo, čo je v dnešnej dobe vzácnosť: ticho.

Zistenia nedávnych výskumov ukazujú, že ticho je úzko prepojené s rozvojom nových buniek v hipokampe (súčasť veľkého mozgu) – kľúčovej oblasti mozgu, ktorá súvisí s učením sa a pamäťou. Psychológ Luciano Bernardi napríklad zistil, že dve minúty ticha medzi hudobnými skladbami stabilizujú kardiovaskulárny systém a dýchanie oveľa viac než počúvanie relaxačnej hudby.  Ďalšia štúdia z roku 2013, do ktorej zapojili 43 tisíc zamestnancov, zas poukázala na nevýhody hluku a rôznych rušivých zvukov na pracovisku – predovšetkým v kanceláriách typu open space. Tieto negatíva dokonca prevažujú nad stále doposiaľ nepreukázanými výhodami, ktoré by mali „otvorené kancelárie“ prinášať, ako napríklad nárast pracovnej morálky či naštartovanie produktivity vplyvom neočakávaných interakcií z pracovného prostredia.
 

Tieto výhody ponúka ticho

Výhody ticha spočívajú predovšetkým v poskytnutí odpočinku vašim mentálnym reflexom. Ak zaradíte do svojho života ticho častejšie, zvýšia sa šance, že dostanete viac nových, neobyčajných myšlienok a nápadov. Ticho je dôležité pre ľudí, ktorých práca je založená na tom, že musia neustále premýšľať nad tým, čo povedia, čo napíšu, čo musia vymyslieť najbližšie. Je totiž náročné si dlhodobo udržať nadhľad, nazerať na veci z inej perspektívy či prichádzať so skvelými novými nápadmi. Práve v pravidelnom „užívaní si“ ticha je možnosť, aby si mozog dal prestávku a zregeneroval sa.

Istá štúdia tvrdí, že ak by ste každý deň „počúvali“ ticho dve hodiny, zabezpečíte si nárast nových buniek v hipokampe, vďaka čomu sa vám zlepší pamäť.
 

Ticho pomáha aj v práci

V jednej spoločnosti riešili problém s dokončovaním úloh. Neustále vyrušovanie a pravidelný hluk spôsoboval, že sa zamestnanci nevedeli poriadne sústrediť a radšej pracovali z domu, aby stihli dokončiť svoju prácu. Aby vyriešili tento problém, vedenie sa rozhodlo zaviesť „čas ticha“. Ako to u nich vyzeralo? Každý deň pred obedom bol celý tím ticho. Nielen, že sa nerozprávali, nepoužívali e-maily, ani si nedohadovali žiadne stretnutia. Dokonca odložili svoje telefóny do šuplíka, aby sa mohli naozaj sústrediť. Trvalo mesiace, kým si zvykli na takýto „tichý režim“, po štyroch rokoch sa však ukázalo, že produktivita celého tímu  vzrástla o 23%. Zamestnanci boli dokonca menej vystresovaní a mohli si tiež užívať výhodu voľných piatkov, pretože stihli vykonať svoju prácu počas týždňa.

Ak si však myslíte, že vo vašej náročnej a vyčerpávajúcej práci si ticho užívať jednoducho nemôžete, mýlite sa. Pravdepodobne nepresvedčíte šéfa, aby sa aj vo vašej spoločnosti zaviedol čas ticha, vy sám si však môžete dopriať ticho, keď ho potrebujete. Ako?
 

4 tipy, ako zaradiť ticho do svojho života

  1. Vyberajte si na stretnutia tiché miesta
    Ak sa máte s niekým pracovne stretnúť a máte možnosť vybrať miesto, vyskúšajte namiesto rušných kaviarní radšej park, prípadne iné miesta, o ktorých viete, že v nich vládne pokojná, tichá atmosféra.
  2. Doprajte si ticho po návrate z práce
    Ideálne, ak by ste vedeli ísť po práci aspoň na pár minút do prírody a pobudnúť v tomto prostredí. To však, samozrejme, nie je vždy možné – nahraďte to ale aspoň tým, že si doma užijete niekoľko minút v úplnej tichosti.
  3. Odpojte sa od médií
    Celý deň sme atakovaní najčerstvejšími správami a udalosťami. Nie je však možné, aby sme zachytili všetky z nich. Okrem toho sú tu „ruchy“ aj zo strany rodiny, blízkych, priateľov a prostredia, v ktorom žijeme – odpočiňte si aspoň od tlaku sociálnych sietí a médií.
  4. Vnímajte ticho ako nový detox
    Ak ste do vášho života zaradili rôzne očistné kúry, pripojte k nej aj detox s tichom. Len pár minút ticha dokáže s vaším organizmom zázraky: neponúkne len možnosť utriediť si myšlienky, zastaviť sa, načerpať pokoj a novú energiu, ale aj zvýšiť svoju produktivitu a výkon v práci.

Viac o téme: Práca Liek Ticho Ťažká Náročná Lieči Prácu Náročnú Ťažkú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: hbr.org; fastcompany.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy