5 trendov na pracovisku, ktoré zamestnávatelia milujú a zamestnanci nenávidia

Zamestnanci a tí, ktorí ich platia, často stoja na opačných stranách konfliktov. Všetci sa však snažia nejako vychádzať. Niekedy sa však stane, že to, čo robí jedna strana, prekáža tej druhej. Zamestnanci v poslednej dobe prišli s trendmi ako "quiet quitting" - keď zamestnanci naďalej chodia do zamestnania, ale robia len to, čo majú v popise práce, nevyvíjajú žiadne ďalšie úsilie. Tu je niekoľko nových trendov, s ktorými prišli zamestnávatelia, a niektorým zamestnancom sú už teraz riadne proti srsti.

Zatiaľ čo zamestnanci začali s trendmi, ako je hlasná výpoveď, zúrivé podávanie výpovedí, pondelky s holým minimom, kariérny vankúš, "správanie sa podľa svojej mzdy" a tichá výpoveď, zamestnávatelia tiež zavádzajú trendy. Avšak rovnako ako zamestnávatelia nemusia oceniť trendy zamestnancov, ani zamestnanci často nemajú radi trendy, ktoré zavádzajú zamestnávatelia.

V súčasnosti sa zamestnancom môžu nepáčiť trendy zamestnávateľov, ako je tiché prepúšťanie, návrat do kancelárie, neobmedzené platené voľno (PTO), hot-desking a absencia povyšovania pre pracovníkov na diaľku.

 

 

 

 

  1. Tiché prepúšťanie
    Zamestnanci sa obávajú tichého prepúšťania, keď ich zamestnávatelia prepustia bez formálneho ukončenia pracovného pomeru. Môže to zahŕňať zníženie zodpovednosti, zlé zaobchádzanie alebo odmietnutie povýšenia.
  2. Návrat do kancelárie
    Niektorí zamestnávatelia chcú, aby sa všetci zamestnanci vrátane pracovníkov na diaľku vrátili do kancelárie. Mnohí zamestnanci si však cenia flexibilitu práce na diaľku a sú proti návratu k pevnému rozvrhu práce v kancelárii.
  3. Neobmedzená dovolenka na zotavenie
    Napriek zdanlivej príťažlivosti vedie neobmedzené voľno často k tomu, že zamestnanci si z dôvodu pocitu viny berú menej voľna. To môže mať za následok vyhorenie a zníženie produktivity.
  4. Zdieľanie pracovného stola
    Tento trend, keď zamestnanci nemajú pridelené pracovné stoly, môže zamestnávateľom ušetriť peniaze, ale narúša pocit osobného priestoru a efektívnosti zamestnancov.
  5. Žiadne povýšenia pre pracovníkov na diaľku
    Niektoré spoločnosti, ako napríklad Dell, odmietajú povýšenia pre pracovníkov na diaľku. To môže viesť k odlúčeniu a brániť kariérnemu rastu vzdialených zamestnancov.

Tieto trendy zvýhodňujú zamestnávateľov, ale môžu poškodiť spokojnosť, produktivitu a udržanie zamestnancov. Zamestnávatelia by mali zvážiť, či sú takéto politiky z dlhodobého hľadiska skutočne prospešné.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: usatoday, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy