Preplácanie nadčasov: Na čo má zamestnanec nárok?

Zdroj: thinkstockphotos.com

So zamestnávateľom som sa "ne"dobrovoľne dohodla na čerpaní náhradného voľna za nadčasové hodiny. Náhradné voľno som ale nevyčerpala do 3 mesiacov a nakoľko som už 10 mesiacov práceneschopná, chcem po ukončení maródky požiadať zamestnávateľa o vyplatenie týchto mojich nadčasových hodín. Mám na to právo? Čitateľka Marcela

Právnička radí: Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25% jeho priemerného zárobku. Zamestnanec nemá nárok na mzdové zvýhodnenie za ten rozsahu práce nadčas, za ktorý čerpá náhradné voľno.

Náhradné voľno možno čerpať len na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom.

Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom nedohodnú na termíne čerpania náhradného voľna za prácu nadčas, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi náhradné voľno najneskôr do uplynutia štyroch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po mesiaci, v ktorom bola práca nadčas vykonaná. Ak sa tak zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú, nič nebráni tomu, aby voľno za prácu vo sviatok bolo poskytnuté napríklad po šiestich mesiacoch výkonu práce vo sviatok. Štyri mesiace na poskytnutie náhradného voľna sú záväzné pre zamestnávateľa len v prípade, ak sa so zamestnancom na čase čerpania voľna za prácu vo sviatok nedohodli.  


Prečítajte si tiež: Minimálna mzda: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?


Vyplatenie mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas najneskôr do štyroch mesiacov po vykonaní práce je povinnosťou zamestnávateľa, ktorá mu vyplýva zo Zákonníka práce. Jedná sa o mzdový  nárok zamestnanca a rovnako ako zamestnanec nemusí každý mesiac posielať zamestnávateľovi žiadosť o vyplatenie  mzdy, nie je potrebné aby zamestnanec žiadal o vyplatenie iných svojich oprávnených mzdových nárokov. Ak zamestnávateľ neplní svoje povinnosť dobrovoľne, zamestnanec ho môže vyzvať na plnenie povinností.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.


Mohlo by vás tiež zaujímať: Práca cez víkend. Patrí nám náhradné voľno alebo mzda?


Viac o téme: Zamestnanec Voľno Náhradné Zamestnávateľ Nadčasy Vyčerpanie Preplácanie Preplatenie Nadčasov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Text: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy