Muž si na 2 týždne vyskúšal pracovať ako žena: Z toho, s čím sa stretol, bol v šoku

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Martin R. Schneider je spisovateľ a editor z Filadelfie, ktorý si chcel vyskúšať, aké to je – pracovať ako žena. Preto sa rozhodol spolu so svojou kolegyňou Nicole zrealizovať zaujímavý experiment: na dva týždne si vymenili roly a e-mailom komunikovali s klientami v mene toho druhého. Zážitky z experimentu začal Martin zdieľať aj na svojom Twitteri. Pozrite sa, s čím všetkým sa stretol „ako žena“ a čo ho najviac prekvapilo.

 

 

Martin a jeho kolegyňa Nicole si na dva týždne vymenili e-mailové adresy – Martin používal Nicolin podpis a Nicole zas Martinov. Výsledok? Poriadne prekvapenie preňho, nie až taký šok pre ňu.

Martin vo svojich tvítoch priznáva, že doteraz ani len netušil, ako ťažko si žena dokáže vydobyť rešpekt:

„Prekvapilo ma, keď mi klient – mysliac si, že som žena, tvrdil, že neporozumiem metódam, ktoré v ich spoločnosti uplatňujú a že určite nepochopím výrazy, ktoré používajú.“

Ďalšie z Martinových zistení sa týkalo rád, ktoré poskytoval svojim klientom:

„Samozrejme, použil som rovnaké techniky aj odporúčania. Keď som však vystupoval ako žena, moje rady už zrazu neboli akceptované a klient k nim pristupoval s veľkou opatrnosťou.“

Nedôvera v jeho schopnosti - keď vystupoval ako žena, podceňovanie - aj s týmto všetkým sa Martin počas experimentu stretol. Takto svoj dvojtýždňový "test" zhrnul:

„Byť ženou bolo peklo. Čokoľvek, čo som odporučil, klienti spochybnili. Správali sa ku mne povýšenecky, jeden z nich sa ma dokonca spýtal, či som single.“

A ako zhodnotila tento experiment Nicole? Tá ho označila za najproduktívnejšie dva týždne v jej kariére. Práve počas tohto obdobia totiž nemusela vynakladať energiu na presviedčanie klientov, aby ju konečne začali rešpektovať ako odborníčku v tom, čo robí.


Prečítajte si tiež: Žena chcela ušetriť, tak prestala kupovať oblečenie: Pozrite sa, čo ju to naučilo


So svojím experimentom sa dvaja kolegovia podelili aj so svojím nadriadeným. Oboch však šokovalo, keď vyhlásil, že tomu jednoducho neverí. Ich šéf tvrdil, že mohlo byť tisíc dôvodov, prečo klienti reagovali tak, ako reagovali. Podľa neho to mohlo byť prístupom, pracovným výkonom... Neveril, že sa dá jednoznačne určiť, že sa správanie klientov zmenilo iba kvôli pohlaviu človeka. Po takejto „sprche“ sa Nicole rozhodla, že nechce byť súčasťou spoločnosti, ktorá – aj napriek dôkazom, neverí, že to má v porovnaní s mužskými kolegami ťažšie. Dala preto výpoveď, začala blogovať a založila si svoj vlastný biznis.

Obaja – Martin aj Nicole, pravdepodobne ani netušili, čo svojím experimentom spôsobia. Otvorili ním pálčivú tému, o ktorej treba hovoriť, no ktorá sa však často nijako nerieši – jednoducho sa akceptuje, prípadne prehliada. Ľudia robia na pracovisku sexistické vtipy, dostávajú sexistické e-maily, nie je výnimkou, ak medzi kolegami padajú otázky týkajúce sa ich osobného života, predovšetkým z oblasti sexu. Ľudia si zvykli na to, že je to „normálne“. Ženy sa zas „naučili“, čo všetko musia prijať na pracovisku, aby mohli byť jeho súčasťou: že rešpekt si musia tvrdo vydobyť,  že sa musia snažiť niekoľkonásobne viac, aby dosiahli to, čo muži, že musia bojovať proti rôznym sexuálnym narážkam a často aj znevažovaniu. Aj preto sa Nicole rozhodla napísať blog, v ktorom podala verejnosti celý príbeh. Prečítať si ho môžete tu.

 

Viac o téme: V Práca Muž Žena Ženy Muži Rozdiely Pracovať Medzi Pracujú Ženami Práci Mužmi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: attn, huffingtonpost; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy