4 vety, ktoré by ste mali povedať, ak vám šéf odmietne zvýšiť plat

Ilustračné fotoIlustračné foto

Odhodlali ste sa zaklopať na šéfovu kanceláriu a požiadali o zvýšenie platu? Mali ste pripravené argumenty, podložili ste svoju žiadosť, no aj tak ste dostali veľké NIE? Mnohí sa po zamietavej odpovedi stiahnu a iba kývnu plecami, že to jednoducho nevyšlo. Že skúsia šťastie o rok. Vy to však urobiť nemusíte, nemusíte akceptovať odmietnutie. Namiesto neho totiž môžete vyskúšať 4 veci. Tieto vety si pripravte pre nadriadeného, ak vám odmietne zvýšiť mzdu.


 

  1. Aká je prijateľná suma, o ktorú mi môže firma zvýšiť plat?
    Ak ste dostali zamietavú odpoveď na žiadosť o vyšší plat, pretože vami navrhovaná suma sa zamestnávateľovi zdá privysoká, začnite vyjednávať. Netrvajte na jednej sume, používajte rozmedzie od-do a spýtajte sa, o akú možnú sumu je firma schopná navýšiť vašu mzdu. Takto skôr dosiahnete zvýšenie platu.
  2. Kedy sa uskutoční stretnutie, na ktorom zhodnotíte moju prácu?
    V niektorých spoločnostiach sa plat zvyšuje na pravidelnom hodnotiacom stretnutí. Tieto stretnutia sa môžu konať raz za rok, prípadne každého pol roka – závisí od konkrétnej firmy. Na tomto stretnutí sa zhodnotí aktivita a úspechy zamestnanca a na základe toho sa určí výška odmeny, ktorú získa k aktuálnemu platu. Ak je to aj váš prípad, určite trvajte na odpovedi, kedy môžete takýto hodnotiaci pohovor očakávať.
  3. Je možné dohodnúť sa aspoň na forme bonusov?
    Ak vám firma nedokáže/nechce zvýšiť plat, skúste tlačiť aspoň na cestu pravidelných odmien k výplate. Dohodnite sa so zamestnávateľom na plnení cieľov, za ktoré budete v pravidelných intervaloch získavať odmeny k mzde. Myslite na to, že keď neprší, aspoň kvapká.
  4. Ak nie vyšší plat, môžem získať aspoň nejaké benefity?
    Samozrejme, väčšina zamestnancov túži po zvýšení platu, ak vás však odmietnu a neponúknu vám ani formu pravidelných bonusov, trvajte aspoň na rozšírení zamestnaneckých benefitov. Ak vám nechcú zvýšiť plat, vybojujte si to, po čom túžite: chcete častejšie pracovať z domu? Uvítali by ste viac voľna? Radi  by ste absolvovali rôzne školenia a kurzy? Vypýtajte si ich. 
Viac o téme: Platy Plat Zvýšenie Zamestnávateľ Mzdy Odmena Zvýšiť Vyšší Šéf Platu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy