Čo budete ľutovať na smrteľnej posteli? Zmeňte to, kým je čas

Túžite mať v banke na konte kopu peňazí? Preto tvrdo pracujete a snažíte sa čo najviac zarobiť? Položili ste si však otázku, kedy si nahromadené peniaze užijete? Nikto z nás tu nebude večne a čas si za peniaze nekúpite. Čas, ktorý môžete stráviť s milovanými ľuďmi či spoznávaním nových miest, sa neúprosne kráti každému. Čím ho vypĺňate vy? Naháňaním sa za pominuteľnými peniazmi alebo investovaním do vytvárania spomienok?


 

Viete, koľko času vo vašom živote zaberá práca? Skúste si to vypočítať. Pracujete od pondelka do piatku, 8 a viac hodín? Koľko vám trvá príprava do práce a cestovanie do nej? A teraz si zrátajte, koľko času vám zostáva na váš osobný život, ktorý môžete tráviť tým, čo vás baví a napĺňa, ktorý môžete venovať svojim blízkym.

Keďže počas pracovného týždňa len málokomu zostáva dostatok voľného času, väčšina ľudí sa teší na víkendy. Dni voľna a slobody. Na niektorých dokonca vidieť, že posledný pracovný deň je pre nich vykúpením. Sú unavení, strhaní, bez energie a dva dni voľna potrebujú ako soľ. Pretože chcú zarobiť, tak cez týždeň tvrdo pracujú, často aj do neskorých hodín - len aby sa ich blízki mali lepšie. Hovoria si, že si oddýchnu potom, cez víkend, kedy budú mať viac času.

Uvedomili ste si však, že väčšina ľudí – a pravdepodobne aj vy – žijú pre víkendy? A svoj život si užívajú práve počas týchto dvoch dní? Otázkou však zostáva, ako zmysluplne človek dokáže využiť dva dni voľna? Ak má upratovať byť, venovať sa deťom, navštíviť rodinu, ísť kamarátovi na svadbu, na výlet, stretnúť sa so známymi či prať špinavú bielizeň? A čo tí, ktorí berú víkend ako možnosť ešte viac zarobiť? Preto berú nové a nové zákazky, vďaka čomu si prilepšia. Kedy si však budú užívať to, čo zarobili?

Peniaze verzus čas: Čo vyhrá?

Ak by ste si mohli vybrať, chceli by ste viac času alebo peňazí? Táto otázka nie je jednoduchá, dá sa však predpokladať, že väčšina ľudí by si vybrala peniaze. Veď peniaze sú to, čo umožní žiť ľahšie, jednoduchšie, príjemnejšie. Ako si však budete užívať peniaze, ak nebudete mať dostatok času?

Ak je vaším cieľom v živote zarábanie peňazí, nepochopili ste základnú vec. Peniaze sú totiž nekonečné, čas však nie je. O čo všetko prichádzate plytvaním svojho času?

 

  1. Ak máte zlú prácu, prichádzate o svoj najcennejší čas
    Koľkokrát ste sa cítili energicky, plný nápadov a chuti niečo rozbehnúť v utorok o 11:00? No namiesto toho vás zavolali na poradu alebo ste museli zdvihnúť telefón a viesť dialóg prakticky o ničom? Toto je váš najcennejší čas – keď sa cítite nabudene, s množstvom ideí a chuťou niečo vytvoriť. Skúste si spočítať, koľko tohto "prémiového" času venujete zamestnávateľovi. Samozrejme, je skvelé, ak máte prácu, ktorú milujete, ak však sedíte v práci, ktorá je pre vás utrpením, predávate tak svoj najcennejší čas. Za akú sumu? To si viete ľahko zistiť: výškou platu alebo mzdy, ktorú dostávate na hodinu.
    Smutné je, že mnoho ľudí takto „prežíva“ najlepšie roky svojho života. Skúste prehodnotiť, či je toto to, po čom túžite. Nemusíte hneď podať výpoveď, skúste si však rozložiť čas tak, aby ste mali čas aj na venovanie sa tomu, čo vás napĺňa a v ideálnom prípade vám môže priniesť aj nejaké finančné prilepšenie.
  2. Prichádzate o čas strávený s rodinou, partnerom, o zážitky
    Možno si hovoríte, že je dôležité zabezpečiť seba či svoju rodinu. Je to pravda a je chvályhodné, ak robíte všetko preto, aby vašim blízkym nič nechýbalo. Všetko má však svoje hranice. Ak vás honba za bohatstvom oberá o vzácny čas s vašimi deťmi, partnerom, rodinou a o nové zážitky, paradoxne sám seba ochudobňujete. Vaši blízki potrebujú predovšetkým vás, nie peniaze, ktoré im viete poskytnúť.

Na čo budete spomínať na konci života? Čo budete ľutovať? Nebudete hovoriť „čo ak...“ a „keby som vtedy...“?


Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré budete v starobe ľutovať, že ste ich neurobili: Nečakajte, kým bude neskoro


Zdravotná sestra Bronnie Wareová, ktorá sa starala o umierajúcich pacientov, napísala knihu 5 vecí, ktoré ľudia najviac ľutujú na konci svojho života. Ako píše, všetkých na smrteľnej posteli spája jedno: ľútosť. „Ľutovali, že nemali dostatok odvahy žiť si život podľa seba, že sa báli ísť za svojím snom, že sa nevenovali viac svojej rodine, že sa ukrátili o možnosť byť šťastní,“ prezrádza Wareová.

Čo budete na smrteľnej posteli ľutovať vy? Ešte stále máte čas napraviť to.

Viac o téme: Práca Smútok Zamestnanie Smrteľná Ľutovať Smrteľnej Posteli Postesľ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy