Umelá inteligencia dokáže zvýšiť našu produktivitu, no zabúdame na veľký problém, ktorý spôsobuje

Pred pár rokmi sme o umelej inteligencii ani len netušili a dnes si bez nej mnohí nedokážu predstaviť svoj život. Zvykli sme si na ňu až prirýchlo a práve to môže byť podľa odborníkov veľkým problémom.

Ako uvádza portál Workplace Insight, s odvolávaním sa na Index AI 2024, umelá inteligencia si našla svoje významné miesto na trhu práce. Podľa novej správy Stanfordského inštitútu pre umelú inteligenciu zameranú na človeka teraz bežne prekonáva ľudí v celom rade úloh.

V štúdiách spoločnosti Microsoft, Harvard Business School a ďalších sa zistilo, že nástroje umelej inteligencie pomáhajú pracovníkom rýchlejšie plniť úlohy a zlepšujú kvalitu ich práce. Generatívna umelá inteligencia sa dokonca ukazuje ako sľubná pri pomoci s právnymi úlohami, ako je napríklad vypracovávanie zmlúv.

AI by mohla pomôcť preklenúť rozdiely v zručnostiach medzi nízko kvalifikovanými a vysoko kvalifikovanými pracovníkmi. Z výskumu Harvard Business School vyplynulo, že hoci vysoko kvalifikovaní pracovníci s asistenciou AI stále dosahujú lepšie výsledky ako ich menej kvalifikovaní kolegovia, rozdiel vo výkonnosti sa výrazne zmenší, keď je k dispozícii AI.

Umelá inteligencia dokáže zvýšiť Galéria fotiek (2)

Problémom je spoliehanie sa na AI

Z výsledkov správy vyplýva, že sa až príliš spoliehame na umelú inteligenciu, čo môže byť veľkým problémom. Keď sa pracovníci uspokojili s výsledkami AI, ktorým dôverovali, ich výkon utrpel v porovnaní s tými, ktorí si svoje výstupy kontrolujú kritickejšie. 

Je pravdou, že AI dokáže uľahčiť prácu v mnohých odvetviach, no niektorí pracovníci si na ňu tak zvykli, že ju už používajú každý deň a nevedia si bez nej predstaviť svoj život. To negatívne ovplyvňuje nielen ich výkon, ale hlavne kreativitu.

Okrem toho sa mnohí vedúci pracovníci, ktorí sa zúčastnili prieskumu, domnievajú, že umelá inteligencia povedie k znižovaniu počtu pracovných miest, pričom 43 % z nich očakáva zníženie počtu zamestnancov.

Ak teda umelú inteligenciu využívate, dávajte si pozor na to, aby ste to s ňou nepreháňali. Skúste aspoň pár dní pracovať bez nej, aby ste si na ňu naozaj nezvykli až príliš. Menej je niekedy viac. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Produktivita Umelá inteligencia AI
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Workplace Insight | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy