Dobrosrdeční alebo naivní? Slováci si berú pôžičky za iných, splácajú takéto sumy

Zdroj: thinkstockphotos.com

Vyše 28 % Slovákov si niekedy vzalo úver pre finančné potreby niekoho iného. Ukázal to prieskum, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Najčastejšie si ľudia požičiavajú peniaze pre svoje deti (takmer 38 % úverov pre niekoho iného), ďalej pre priateľov (27 % pôžičiek), partnerov (19 %) a rodičov (16 %). V najväčšej miere si pôžičky pre niekoho iného berú ľudia vo veku 54 až 65 rokov s odborným a stredoškolským vzdelaním, pomer mužov a žien je takmer vyrovnaný.

V Prešovskom kraji si financie pre svojich blízkych požičiava 33 % obyvateľov, využívajúcich väčšinou pre svoje deti. Najopatrnejší sú obyvatelia Bratislavy, z ktorých si pre niekoho iného požičalo len 23 % respondentov prieskumu.

"Pri pôžičkách pre niekoho iného ide o klasické úvery, len namiesto zaobstarania si nejakej veci pre seba odovzdajú ľudia peniaze niekomu blízkemu. Často svojmu partnerovi alebo dieťaťu dôverujú, že pravidelne posiela splátky, až na úver na svoje meno zabudnú. Pokiaľ však blízka osoba splátky vynechá, dostáva sa človek, ktorý je pod pôžičkou podpísaný, do problémov. Preto je vždy kľúčové strážiť pravidelnosť splácania a mať všetko pod kontrolou," hovorí Markéta Kolářová zo spoločnosti KRUK.


Prečítajte si tiež: Kde zarobíte viac ako 1 000 eur? Tieto miesta sú voľné, stačí poslať životopis


Nejde len o malé pôžičky, vyše 46 % úverov pre niekoho iného presahuje sumu 800 eur, 33 % pôžičiek je do 200 eur a zostávajúcich 21 % v rozmedzí 200 až 800 eur. Pôžičky pre rodinu a priateľov berú Slováci ako bežnú vec a na tento účel sa zadlžujú častejšie než pre dovolenku, Vianoce, alebo napríklad školským potrebám pre deti.

"Pokiaľ si niekto nemôže vziať úver sám na seba, má to svoj dôvod. Obvykle by žiadnu pôžičku nedostal, či už kvôli svojej úverovej histórii, alebo kvôli nízkym príjmom, z ktorých by úver nemohol splácať," dodáva Kolářová.

Viac o téme: Úvery Úver Pôžička Pôžičky Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy