Suma, ktorú si priemerný Nemec každý mesiac odloží, je prekvapivá

Pretrvávajúci vysoký inflačný tlak zatiaľ neznížil priemernú mieru úspor v Nemecku.

V prvej časti tohto roka sa miera úspor v Nemecku zvýšila na 11,3 percenta, oznámil Spolkový štatistický úrad.

To znamená, že domácnosti na každých 100 eur disponibilného príjmu ušetrili v priemere 11,30 eura, čo zodpovedá priemernej úspore 260 eur na obyvateľa mesačne alebo 3120 eur ročne, píše N1.

Medzi domácnosťami sú však veľké rozdiely – v závislosti od výšky príjmu, životnej situácie a individuálnej tendencie sporiť. „Zatiaľ čo niektoré domácnosti dokážu ušetriť veľa peňazí, iné nemajú na konci mesiaca nič, čo pravdepodobne pre mnohé domácnosti umocní pokračujúci vysoký rast cien predmetov dennej potreby,“ vysvetlili štatistici.

Pretrvávajúci vysoký inflačný tlak zatiaľ neznížil priemernú mieru úspor. V súčasnosti je na podobnej úrovni ako v roku 2018 alebo 2019. V prvej polovici roku 2021 dosiahla miera úspor v tejto krajine historicky vysokú úroveň: nemeckí spotrebitelia vtedy ušetrili 18,2 percenta svojich príjmov – viac ako kedykoľvek predtým.

Spôsobilo to vypuknutie pandémie koronavírusu začiatkom roka 2020. Vzhľadom na početné obmedzenia súvisiace s pandémiou míňali domácnosti výrazne menej ako zvyčajne a ich zrušenie v druhej polovici roku 2021 viedlo k výraznému zvýšeniu nákladov.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Šetrenie Úspora Nemecko Peniaze
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy