8 dôvodov, kvôli ktorým začnite uvažovať nad zmenou práce: Toto nesmiete tolerovať

Skôr či neskôr nastane táto chvíľa v živote každého z nás – začneme sa zamýšľať nad tým, či má naša práca zmysel a či sa v nej oplatí vôbec zostávať. Často tolerujeme aj niečo, čo by sme nemali. To môže postupom času viesť až k vyhoreniu, čomu by ste mali zabrániť. Preto ak u seba zaregistrujete niektorý z týchto 8 problémov, začnite skutočne premýšľať nad zmenou a odchodom.

Vaša práca vás nebaví a nenapĺňa

Ide o jeden z prvých varovných znakov, ktorý by ste nemali ignorovať. Môže ísť, samozrejme, len o krátkodobý problém spôsobený napríklad zmenami vo vašom osobnom živote, no ak tento stav pociťujete už dlhšie, treba to riešiť. Ak vás práca nebaví, znižuje sa aj vaša motivácia a produktivita. Vy tak môžete mať pocit, že pracujete celý deň, avšak neurobíte dokopy nič. 

Nevhodné pracovné prostredie 

Ak sa pracovné prostredie stalo toxickým alebo nepodporujúcim, môže to mať negatívny vplyv na vašu pracovnú výkonnosť a celkové pohodlie. Problémom môžu byť kolegovia, nadriadený, nový projekt alebo čokoľvek iné. Pokiaľ chodíte do práce so stiahnutým žalúdkom, čo opäť zažijete, je čas na zmenu. 

Stagnujete v kariérnom raste 

Ďalším dôvodom na odchod a zmenu miesta môže byť to, že už dlhšie stojíte na jednom mieste. Nijako nepostupujete vo svojom kariérnom raste, nemáte príležitosti na rozvoj alebo zvýšenie svojej kvalifikácie. Niekomu to chvíľu môže vyhovovať, no vy určite chcete dosiahnuť vo svojom živote niečo viac. 

Nedostatočné finančné ohodnotenie 

Nízka mzda môže byť tiež spúšťačom, kvôli ktorému začnete uvažovať nad zmenou. Ak vaše finančné potreby alebo očakávania nie sú v súlade s tým, čo zarábate, hľadanie lepšieho zamestnania môže byť naozaj rozumným riešením. 

8 dôvodov, kvôli ktorým Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Nedostatok uznania a ocenenia

Ak cítite, že vaša práca nie je dostatočne ocenená alebo uznaná, môže to viesť k frustrácii a nedostatku uspokojenia z práce. Keď sa k tomu pridajú aj niektoré z predošlých bodov, ste na „najlepšej“ ceste k vyhoreniu. 

Máte zlého šéfa

Každý si pod pojmom zlý šéf predstaví niečo iné. Rozhodne by ste sa v jeho prítomnosti nemali cítiť nepríjemne a nemal by na vás tlačiť v žiadnom smere. Ak vás znevýhodňuje v porovnaní s inými kolegami alebo vás doslova šikanuje, v žiadnom prípade to nesmiete tolerovať. Najskôr na to môžete upozorniť a ak sa to nezlepší, čo najskôr odíďte. 

Nadmerný stres a vyhorenie 

Ako sme už naznačili, toto všetko môže viesť až k vyhoreniu. Keď sa k tomu pridá trvalý a nadmerný stres, koledujete si o vážne zdravotné problémy. Nielen tie duševné, ale aj fyzické. Vaše zdravie by pre vás malo byť na prvom mieste, takže nezostávajte na mieste, kde nepociťujete spokojnosť. 

Dostali ste lepšiu príležitosť 

Ak sa objavia nové príležitosti, ktoré ponúkajú lepšie vyhliadky na rast, vzdelávanie alebo iné výhody, oplatí sa ich vyskúšať. Neskôr by ste si mohli vyčítať, ak by ste to neskúsili. Nové výzvy môžu byť príjemným spestrením, ktoré bude mať pozitívny dopad aj na vašu motiváciu a produktivitu. 

Zmena práce je nepochybne dôležitým krokom vo vašej kariére aj celkovo v živote, preto dôkladne zvážte všetky faktory. Uistite sa, že vaše rozhodnutie je dobre premyslené a je to to, čo naozaj chcete.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Zmena práce Nespokojnosť v práci
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy